Ținând cont de dimensiunea interdisciplinarităţii, geografia are o semnificaţie mai largă, deoarece prin structura sa interioară, ca ştiinţă atât a naturii cât şi a societăţii, poate sintetiza foarte bine aspecte ale cunoaşterii şi practicii umane din cele două mari domenii. De aceea, în cadrul acestui concurs s-a inițiat, pe lângă secțiunea de cultură generală "Micii mari geografi", și secțiunea: "Artă fotografică", unde elevii își pun în valoare abilități ce țin de latura creativă și practică.
De la an la an, interesul elevilor și profesorilor pentru acest concurs a fost în creștere, astfel că, începând cu ediția a V-a, coordonatorii au gândit o deschidere a acestuia și către profesori de alte specialități prin secțiuni noi. Totodată concursul a fost inclus în planul de sustenabilitate al proiectului POSDRU/190/1.1/S/156977 „Competențe cheie pentru implicare civică în sprijinul dezvoltării durabile” – Energy Smart. până în anul 2015.
De asemenea, ediția a VI-a își deschide porțile, la secțiunea "Micii mari geografi", și elevilor din clasele IX-XI.
Începând cu ediția a VII-a, secțiunea "Micii mari geografi" se adresează și elevilor de clasa a XII-a, cu subiecte de tipul celor date la Bacalaureat.
Ediția a IX-a aduce ca noutate includerea la secțiunea de Artă fotografică a posterelor și desenelor geografice pentru copiii din învățământul special și special integrat.
Ediția a X-a, ediție aniversară își deschide porțile către participanții din toată țara, iar cu acest prilej concursul se desfășoară exclusiv on-line.
Ediția a XI-a, vine cu o noutate și anume introducerea unei noi secțiuni: Fotografie și desen. Secțiunea desen are în vedere integrarea elevilor cu CES în activități specifice
disciplinei geografie.
Ediția a XIV-a, înlocuiește secțiunea Fotografie cu ce de Film tematic, urmărind integrarea competențelor digitale, precum: planificare și organizare digitală, utilizarea echipamentului de filmare, editare și montaj, realizare de grafică digitală și efecte speciale, etc.
Ne dorim ca acest concurs să fie văzut ca oportunitate de sensibilizare la problemele și provocările din natură și societate, cu mare aplicabilitate în viața de zi cu zi.