Istoric

        Concursul Constantin Brătescu  a fost inițiat în anul 2012 din necesitatea creșterii performanței la disciplina geografie pentru clasele de gimnaziu, când exista o lipsă a concursurilor de specialitate.

Ținând cont de dimensiunea interdisciplinarităţii, geografia are o semnificaţie mai largă, deoarece prin structura sa interioară, ca ştiinţă atât a naturii cât şi a societăţii, poate sintetiza foarte bine aspecte ale cunoaşterii şi practicii umane din cele două mari domenii. De aceea, în cadrul acestui concurs s-a inițiat, pe lângă secțiunea de cultură generală "Micii mari geografi", și secțiunea: "Artă fotografică", unde elevii își pun în valoare abilități ce țin de latura creativă și practică.

De la an la an, interesul elevilor și profesorilor pentru acest concurs a fost în creștere, astfel că, începând cu ediția a V-a, coordonatorii au gândit o deschidere a acestuia și către profesori de alte specialități prin secțiuni noi. Totodată concursul a fost inclus în planul de sustenabilitate  al proiectului POSDRU/190/1.1/S/156977 „Competențe cheie pentru implicare civică în sprijinul dezvoltării durabile” – Energy Smart. până în anul 2015.
        De asemenea, ediția a VI-a își deschide porțile, la secțiunea "Micii mari geografi", și elevilor din clasele IX-XI.
        Începând cu ediția a VII-a, secțiunea "Micii mari geografi" se adresează și elevilor de clasa a XII-a, cu subiecte de tipul celor date la Bacalaureat.
        Ediția a IX-a aduce ca noutate includerea la secțiunea de Artă fotografică a posterelor și desenelor geografice pentru copiii din învățământul special și special integrat.
       
        Ediția a X-a, ediție aniversară își deschide porțile către participanții din toată țara, iar cu acest prilej concursul se desfășoară exclusiv on-line.

Ne dorim ca acest concurs să fie văzut ca oportunitate de sensibilizare la problemele și provocările din natură și societate, cu mare aplicabilitate în viața de zi cu zi.